Obsah vášho košíka
Váš košík je prázdny.
Váš košík je prázdny.
Na trhu existuje mnoho typov drezov – napríklad jednodrez, dvojdrez, s pravým či ľavým odkvapom alebo bez odkvapu. Vybrať si teda môžete presne podľa svojich preferencií.
Jednodrezy – sú ideálnym pomocníkom v menších domácnostiach. Na trhu nájdete jednodrezy hranaté, oválne alebo rohové. Môžu byť vybavené s už zabudovanou plochou na odkvapkanie, ale nie je to podmienka.
Dvojdrezy – sa hodia väčším rodinám alebo náročným kuchárom. Sú zložené z dvoch drezov, pričom jeden z nich býva menší. Tento menší drez slúži napríklad na umývanie alebo odkvap ovocia a zeleniny. Aj tieto drezy môžu disponovať plochou na odkvapkávanie.
Rohové drezy – ponúkajú perfektné riešenie pre užívateľov, ktorí potrebujú umiestniť drez do rohu kuchynskej linky.
Vybrať si môžete aj z mnohých tvarov. Najpredávanejšie sú hranaté drezy, ale pestrý výber nájdete aj medzi okrúhlymi drezmi.
Dôležité je pri výbere zvážiť, či budete umývať riad ručne, koľko času chcete v kuchyni tráviť a v neposlednom rade aký typ drezu sa vám ku kuchynskej linke hodí.
Veľkosť drezu vyberajte s ohľadom na vašu kuchynskú linku.
Či už zvolíte okrúhly (guľatý) alebo hranatý drez, jeho veľkosť sa musí zhodovať s rozmermi šírky spodnej skrinky. Jedine tak do nej namontujete drez pohodlne, bez toho, aby ste ju museli upravovať a rezať. Do spodnej skrinky sa musia vojsť všetky vaničky drezu.
Hĺbka drezu je veľmi dôležitá. Ideálna je 19-20 cm, avšak záleží na tom, či ste mladý bezdetný pár alebo veľká rodina s malými deťmi. Ak často a radi varíte vo veľkých hrncoch, na plytší drez zabudnite, pretože sa u neho budete s umývaním veľkého riadu trápiť.
Neviete, do akej výšky drez umiestniť? Ak ste výškovo nesúrodý pár, prispôsobte výšku zasadenia drezu podľa toho, kto bude v kuchyni najčastejšie. Mal by dlaňami dočiahnuť na dno drezu, bez toho, aby sa musel hrbiť alebo predkláňať. Inak ho po dlhšom čase strávenom pri dreze bude bolieť chrbát.
Každý domáci majster vie, že kvalitná montáž je základ! Správne nainštalovaný drez zaručí dokonalú funkčnosť, ale aj dlhú životnosť drezu aj samotnej kuchynskej linky. Predsa nechcete, aby vám kvapky vody pretekali na drevenú kuchynskú linku a poškodili ju.
Montáž drezu na dosku – drez môžete umiestniť na kuchynskú linku, čo je najčastejší spôsob inštalácie drezov do kuchynskej linky z drevotriesky. U tohto štýlu montáže sú typické ľahko vyvýšené okraje drezu, čo nie je ideálne z hľadiska údržby.
Montáž drezu pod dosku – ak chcete, aby drez splýval s kuchynskou doskou, zvoľte jeho spodnú montáž. Taký spôsob montáže je vhodný, ak máte kuchynskú linku z vodoodolného materiálu.
Montáž drezu do roviny – taký drez nahrádza časť kuchynskej linky a zaberá tiež najviac miesta.
Pre montáž je dôležitý nielen spôsob montáže, ale tiež orientácia drezu. Tá môže byť pravá alebo ľavá vzhľadom k výtokovému otvoru. Pri nákupe sa môžete stretnúť aj s univerzálnym designom u drezov otočných. V takom prípade si môžete umiestnenie zvoliť až pri inštalácii.
Sú stále najpredávanejšie a najrozšírenejšie.
Nerezové drezy stále patria medzi najpredávanejšie a najrozšírenejšie typy.
Pri výbere si však dajte pozor, aby ste si vybrali dobre. Nízka cena väčšinou odpovedá kvalite. Hľadajte 18/10 chrómniklovú potravinársku oceľ odolnú voči korózii.
Pozor dajte aj pri výbere hrúbky nerezu. Čím hrubšie steny drezu, tým hlbší drez je možné vyrobiť. Najkvalitnejšie drezy sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele o hrúbke 1,2 mm. Štandardné drezy sú vyrobené z nerezu o sile 0,6 mm. Slabšiemu materiálu – 0,3 až 0,4 mm, sa radšej vyhnite. Drez sa totiž veľmi skoro poškodí.
Výhody a nevýhody nerezového drezu:
Cenovo dostupný Nižšia odolnosť voči odreninám a ryhám
Odolný voči korózii a mechanickým vplyvom
Ľahká údržba
Univerzálnosť
Granitové drezy sú vyrobené z 80 % z drvenej žuly, 15 % akrylátového spojiva a 5 % farbiva. Sú veľmi kvalitné, vydržia aj náročné podmienky a vyrábajú sa v mnohých farebných variantoch. Ak teda hľadáte trochu niečo iné, ako je klasický nerezový drez, vyberte si granitový. Ide totiž o ideálnu kombináciu elegancie, odolnosti a kvality.
Mnoho užívateľov kladne hodnotí vysokú odolnosť granitového drezu voči vysokým teplotám. Tento typ drezu totiž vydrží až teploty 1 000 stupňov Celzia, takže na nich môžete postaviť hrniec rovno zo sporáku.
U granitových drezov sa môžete stretnúť také s označením silgranit, algranit, fragranit alebo tegranit. Každý výrobca totiž granitové drezy označuje inak. Napríklad značka Blanco používa označenie Silgranitové drezy a Franke má vo svojej ponuke drezy fragranitové.
Výhody a nevýhody granitového drezu:
Pestrý výber farebných variant Nižšia odolnosť voči agresívnym chemickým látkam
Odolnosť voči vysokým teplotám Zachytávanie nečistôt
Odolnosť voči farebným škvrnám
Drezy z tectonitu sú lacnejším variantom granitových drezov. Svoje miesto na trhu si však zaslúžia.
Tectonite je špeciálny materiál vyrobený z SMC (Sheet Molding Compound). Je zmesou polyesterových živíc a ďalších komponentov vystužených sklenými vláknami
Výhody a nevýhody tectonitového drezu:
Atraktívny vzhľad Viditeľné ryhy
Odolný proti poškrabaniu
Vyrobené zo 100 % recyklovateľného materiálu
Odolný voči vysokým teplotám a chemickým prostriedkom
Keramické drezy sa vyznačujú svojou pevnou štruktúrou, odolnosťou a kvalitou. Sú veľmi obľúbené, pretože nestrácajú farbu ani po rokoch a zachovávajú si svoju prirodzenú krásu a lesk. Výhodou je tiež ich odolnosť – sú odolné voči škvrnám, poškrabaniu alebo extrémnym teplotám (studeným aj teplým).
Prírodné keramické drezy sú navyše veľmi hygienické a radosť z nich majú aj gazdinky, pretože ich veľmi hladký povrch sa ľahko čistí a udržuje.
Výhody keramického drezu
Atraktívny prírodný vzhľad
Odolný proti škvrnám aj poškrabaniu
Dlhá životnosť, kedy sa nemení lesk ani farba drezu
Odolný voči extrémne vysokým aj nízkym teplotám
Veľmi hygienické riešenie
Pozrite sa na našu ponuku kuchynských drezov a vyberte si podľa svojich predstáv. Špecializujeme sa na popredných svetových výrobcov Blanco a Franke.